Tri vrste bečkog valcera

Teško da će koja zabava uz ples, plesnjak ili pak svadbena svečanost proći bez da se na njima ne zapleše bečki valcer. To je najstariji i jedan od najpopularnijih dvoranskih plesova, nastao još u drugoj polovici 18. stoljeća. Otada bečki je valcer naravno prošao kroz mnoge varijante, a danas se u našim krajevima možemo susresti s njih barem tri. 

„Baletni bečki valcer“ izvodi se u baletnim predstavama u kazalištima. Sjetite se samo bečkih Novogodišnjih koncerata u kojima vrhunski umjetnici plešu svoje prekrasne koreografije na Straussovu glazbu. Naravno, taj način plesanja valcera zahtijeva vrhunsku baletnu tehniku pa se u našoj plesnoj školi ne podučava.

Nasuprot tom vrhunskom obliku izvedbe bečkog valcera stoji naš „domaći bečki valcer“ koji srećemo na zabavama i svadbama. Ta varijanta bečkog valcera pleše se na mjestu, nije zahtjevna, a budući da je najčešće plešu samouki plesači, najmanje je atraktivna.

Bečki valcer koji se pleše na balovima, „pravi bečki valcer“, varijanta je u kojoj se plesni par kontinuirano okreće bilo u lijevom bilo u desnom smislu rotacije, a istovremeno se i progresivno kreće po plesnom krugu. Mi u našoj, elitnoj plesnoj školi podučavamo upravo taj oblik bečkog valcera. A on je u svojem vrhunskm obliku i jedan od 5 standardnih sportskih plesova koji se izvode na sportskim plesnim natjecanjima.

Kako glazba i plesanje bečkog valcera odišu i otmjenošću i svečanošću, nije čudno što mnogi mladenci taj ples često izabiru da im bude prvi svadbeni ples

Moglo bih vas zanimati