Plesna škola – za djecu

 

tecajevi-djeca

Za djecu – plesne radionice

Ritam i pokret su svakodnevne pojave koje susrećemo u svim životnim funkcijama (spavanju, kretanju, disanju, otkucaju srca). Oni dominiraju u nama od samog rođenja, u prvim pokretima, gugutanju, govorenju….

Istraživanja su pokazala da motorika, ritam i glazba duboko utječu na razvoj i izražavanje osjećaja, mašte, kreativnosti, na pamćenje i socijalni razvoj. Ponudimo li djeci pokret i glazbu, ona će senzibilirajući doživljaj jačati svoje intelektualne i stvaralačke sposobnosti, kao i samopouzdanje.

Naše su plesne radionice osmišljene podjednako i za dječake i za djevojčice. U njima će svako dijete imati osobni pristup u kojemu se plesni zahtjevi prilagođuju individualnim mogućnostima, što u konačnici dovodi i do izvedbi brain gym-a. Kroz takvu vrstu rada kod djece se razvijaju sposobnosti i za ostale aktivnosti u njihovom radu i razvoju. I to ne samo u sportu, nego i u aktivnostima kao što su rad i učenje, a tu naročito ističemo utjecaj na grafomotoriku, pamćenje, ili pak na koncentraciju.

U samom početku djeca će do plesnih izvedbi doći kroz razne plesne igre i ritmičke vježbe, a u daljnjem radu (u skladu njihovog tempa) djeca će se polagano voditi u osnove plesa i plesnih pokreta društvenih i sportskih plesova.

Voditeljica grupe je Marjana Gašparić, pedagoški stručna osoba koja ovakav inovativni oblik rada provodi u školi. U suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa izdala je i više priručnika u kojima se prikazuje kako se kroz igru, pokret i glazbu može učiti i školsko gradivo (matematika, hrvatski jezik…). Marjana je također održavala edukacije ostalim pedagoškim djelatnicima o takvom načinu rada, koji djeca jako vole i lako usvajaju.

Na kraju, ali nimalo nevažno: uz nadasve kvalitetno podučavanje plesnoj vještini, na plesnim sastancima našu djecu također nastojimo i društveno usmjeravati dajući im uz plesnu kulturu i kulturu prihvatljivog i lijepog društvenog ponašanja općenito, kao i spoznaju i osjećaj da se do željenog cilja dolazi samo s pošteno uloženim radom i vremenom.